مدیریت ریسک؛ چگونه ریسـک‌ها را در پـروژه مدیریــت کنیم؟

مدیریت ریسک؛ چگونه ریسـک‌ها را در پـروژه مدیریــت کنیم؟

4/5 - (2 امتیاز)

مدیریت ریسک به عنوان جز جدایی ناپذیر از حکمرانی و مدیریت خوب شناخته شده است. مدیریت ریسک یک فرایند تکراری در تمامی چرخه حیات پروژه است، که باعث بهبود مستمر در تصمیم گیری‌ها می‌شود.

3 آذر 1397
0 دیدگاه

مدیریت ریسک به عنوان جز جدایی ناپذیر از حکمرانی و مدیریت خوب شناخته شده است. مدیریت ریسک یک فرایند تکراری در تمامی چرخه حیات پروژه است، که باعث بهبود مستمر در تصمیم گیری‌ها می‌شود.

مفهوم ریسک قدمتی به اندازه تاریخ بشریت دارد. از زمان پیدایش تمدن‌، انسان‌ها با خطراتی دست‌و پنجه نرم می‌کرده‌اند. اجداد ما با محیطی سرشار از خطرات و مشکلات مواجه بوده‌اند. نخستین خطرات که طبیعت و حیوانات وحشی بوده‌اند و موجب ریسک می‌شدند. به تدریج انسان‌ها دریافتند که باید خطرات را پیش‌بینی کنند و خود را برای مقابله با آن‌ها آماده کنند. پس مدیریت ریسک خیلی پیش از نگاه آکادمیک و علمی در غریزه تمامی موجودات از جمله انسان وجود داشته است.

ریسک در زبان ساده پدیده‌ایی است که می‌تواند هدف نهایی ما را تحت تاثیر قرار دهد. قطعا در هنگام هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی برای دست‌یابی به آن، هیچکدام از ما تمایلی به بروز اختلال در مسیر پیش‌بینی شده و یا هدف مورد انتظار را نداریم، از طرفی با توجه به ماهیت ریسک و همیشگی بودن آن، نمی‌توان وجودش را نادیده گرفت. پس بهتر بجای بی‌توجهی به ریسک‌ها، تا حد امکانات خود به آن‌ها بپردازیم و خود را برای مواجه با آن‌ها آماده کنیم.

مدیریت ریسک در پروژه واندازه‌گیری آن

مدیریت ریسک پروژه فرایند برنامه‌ریزی، شناسایی، تجزیه و تحلیل و سپس پاسخ دادن به هر خطری است که در طول چرخه حیات پروژه بوجود می آید تا پروژه بتواند ادامه پیدا کند و هدف خود را برآورده سازد. مدیریت ریسک تنها یک فرآیند واکنشی نیست، بلکه باید بخشی از فرآیند برنامه‌ریزی مدیریت پروژه باشد.

ما باید بخاطر داشته باشیم که، ریسک‌ها تنها محدود به ریسک‌های منفی نمی‌شوند. شما برای پیشرفت و بقای خود در محیط رقابتی امروزی نیاز دارید تا از فرصت‌های موجود (ریسک‌های مثبت) در طی مسیر استفاده کنید، در غیر این صورت نباید انتظار رشد را در سازمان خود داشته باشید. از طرفی باید به مدیریت و اتخاذ رویکرد مناسب در جهت پاسخ‌گویی به ریسک‌های منفی بپردازید. در سال‌های اخیر صنایع مختلف به واسطه وقایع مختلفی تحت تاثیر قرار گرفته‌اند. این وقایع تاثیرات منفی زیادی بر فعالیت‌ این صنایع داشته است. برای مثال، بریتیش پترولیوم در پی حادثه انفجار پالایشگاه تگزاس 1.5 بیلیون دلار از دست داد که بدترین فاجعه صنعتی در تاریخ معاصر آمریکا نام گرفت. همانطور که آمار گفته شده نشان می‌دهد، بروز ریسک‌‌های منفی در پروژه‌های پیچیده و بزرگ که هزینه و زمان بسیاری را به خود تخصیص می‌دهند می‌تواند عواقب جبران ناپذیری را بدنبال داشته باشد. ازاین رو اتخاذ مکانیزم جامعی جهت شناسایی و مدیریت ریسک‌های بحرانی در پروژه‌ها حیاتی می‌باشد. درواقع عامل اصلی تأخیر در اجرای پروژه‌ها و درنتیجه افزایش هزینه، ریسک‌های بحرانی هستند که اثر بسیاری بر روی اهداف پروژه می‌گذارند.

با توجه به اهمیت مدیریت ریسک، در این محتوا ما به‌دنبال بیان مفاهیم کلی مدیریت ریسک و ارائه دیدی جامع برای مدیران، نسبت به موضوع هستیم.

در صورتی که می‌خواهید در زمینه مدیریت ریسک پروژه حرفه‌ای شوید، بهتر است در دوره مدیریت ریسک پروژه حرفه‌ای و آمادگی آزمون RMP شرکت کنید. در این صورت برای آزمون موسسه PMI آمریکا نیز آماده می‌شوید و می‌توانید مدرک بین‌المللی مدیریت ریسک پروژه را دریافت نمایید!

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *