ممکن است فکر کنید که تعارض فقط یک اختلاف نظر است و در نهایت خوب یا بد نیست و صرفا خنثیست. اما مدیران حرفهای پروژه میدانند که تعارض چهطور میتواند روند اجرای پروژهشان را به هم بریزد. و دقیقا به همین خاطر است که مدیریت تعارض یکی از وظایف کلیدی مدیران پروژه محسوب میشود.
تاثیر منفی بزرگ تعارض، ایجاد اختلاف و شکاف میان اعضای یک تیم تا مرز نابودی رابطهها و حتی کل تیم است. اما اگر یک تسهیلگر قدرتمند و بیطرف میان تعارض قرار بگیرد و برای مدیریت و حل آن تلاش کند، میتواند جلوی این تاثیرات منفی را بگیرد و حتی تعارض را به فرصتی برای ساختن یک تیم بهتر تبدیل کند.
اما جریان تسهیلگری و مدیریت تعارض در پروژهها چهطور راه میافتد؟ در ادامه به نکاتی اشاره خواهیم کرد که برای حل تعارض در تیمها مفیدند.
- یک تسهیلگر بیطرف پیدا کنید
در جریان یک تعارض، احساسات حکمفرما هستند و به همین خاطر مهم است که تسهیلگر نفع مستقیمی در یک خروجی خاص و به اصطلاح “برنده شدن” یک طرف نداشته باشد. رعایت نکردن این اصل، میتواند به تعارض دامن بزند.
راههای مختلفی برای پیدا کردن تهسیلگر بیطرف وجود دارد. برخی مدیران پروژه به نوبت این کار را برای هم انجام میدهند. در برخی سازمانها هم حل تعارضها بخشی از وظایف دفتر مدیریت پروژه محسوب میشود. به دنبال راه مناسب خودتان باشید.
- تسهیلگر باید برای بحث قوانین کلی وضع کند
برای مثال، یکی از قوانین همیشه مفید در بحثها عنوان میکند که افراد حق مخالفت با نظرها را دارند و نه مخالفت با اشخاص. تسهیلگر تعارض باید این قانون و ضرورت آن را برای افراد توضیح دهد و بر اجرای آن نظارت داشته باشد. او باید از شخصی شدن بحث و احساسی شدن فضا جلوگیری کند تا بحث بتواند به نتیجه برسد. در مواقعی که این کار امکانپذیر نیست، جلسه باید موقتا تعطیل شود.
- تسهیلگر باید برای درک مسئله وقت بگذارد
هرکدام از افراد درگیر، نیازها و انگیزههایی دارند. تسهیلگر باید بتواند این نیازها را در صحبت با افراد شناسایی کند و دلیل موضع آنها در بحث را بیابد. مثلا ممکن است نیاز یک فرد این باشد که به عنوان یک متخصص شناخته شود یا اینکه صرفا فکر کند، نظرش نظر درستیست. شناخت این انگیزهها در حل تعارض بسیار مفید است.
- خود افراد درگیر در تعارض باید به راه حل برسند
وقتی که همه مشکل را درک کردند و به اندازهی کافی درمورد آن بحث شد، تسهیلگر باید جلسات طوفان ذهنی برای یافتن راه حل برگزار کند. این جلسهها میتوانند به شکل گروهی یا انفرادی برگزار شوند. خروجی این کار، یک لیست از راهحلهای ممکن است.
- راهحلها باید اولویتبندی شوند
در نهایت، تهسیلگر یک جلسه برای جمعبندی راهحلها و مشخص کردن هزینهها و فایدههای هریک از آنها برگزار میکند و لیستی از راهحلها را به مدیران بالادستی ارائه میکند.
نظر شما چیست؟ شما با تعارضهای سازمانتان چهطور برخورد میکنید؟ تجربهی شخصیتان را در بخش کامنتها بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید